Radyofrekans tedavisi, radyo dalgalarının kullanılması ile sağlanır. Bu dalgalar ile uygulama bölgesinde ısı 41 ila 43 dereceye kadar çıkarılır. Yaşanan ısı artışının herhangi bir zararı bulunmaz. Deri altındaki sıcaklık ise 55 derece kadar ulaşabilir. Cerrahi olmayan ve herhangi bir ağrı yaratmayan bu işlem sonrasında, iyileşme sürecine de gereksinim duyulmaz. Uygulama sonrasında bireyler normal yaşamlarına devam edebilir.
Radyofrekans tedavisi, radyo dalgaları kullanılarak yapılan bir tedavi yöntemidir. Dayanılması güç hale gelen ağrıların dindirilmesi için bu tedaviden sıklıkla yararlanılır. Bel, boyun, omurga ve eklem ağrılarının azaltılmasında oldukça etkili olan bu yöntem, estetik olarak da tercih edilir. Ben aldırma, bölgesel yağ yakımı ve cilt sıklaştırma gibi amaçlar, estetik olarak bu tedavide öne çıkan amaçlardır.
Radyofrekans uygulaması hem hastanelerde hem de estetik merkezlerinde gerçekleştirilebilir. Hastanelerde bu yöntemin kullanılma amacı, daha çok ağrı tedavisidir. Kas ile eklem ağrılarının geçirilmesinde, ilerleyen noktalarda radyofrekanstan destek alınır. Estetik merkezlerde ise bölgesel zayıflama, ben aldırma ve radyofrekans cilt bakımı gibi amaçlarla tercih edilir.
Radyofrekans uygulaması oldukça kolay ve acısızdır. Tedavi gereken bölgeye, radyofrekans cihazı olarak adlandırılan bir cihaz yardımıyla radyo dalgaları gönderilir. Özünde titreşim yaratan bu cihaz, uygulama bölgesinde ısının artmasına neden olur. Artan ısı, hücre içindeki oksijen miktarını ve aktivitesini çoğaltır. Bu sayede hareketsiz ya da az hareketli halde olan hücreler esas görevlerini hatırlar ve daha etkin bir şekilde çalışırlar. Yapılan bu uygulama herhangi bir şekilde acı hissi yaratmaz ve kişinin gündelik yaşamında aksamalara yol açmaz. Cerrahi yöntemlere kıyasla daha kolaydır.
Radyofrekans tedavisine kaç seans devam edileceği, uygulamayı yapacak olan hekim ya da estetik uzmanı tarafından belirlenir. Çoğu zaman maksimum 10 seans ile sınırlı tutulur. Ancak ağrı tedavisinde bu yönteme başvurulduğu zaman, ağrıların niteliğine bağlı olarak daha fazla seansa devam edilebilir. Radyofrekans ile zayıflama ya da sıkılaşma gibi estetik uygulamalarda da duruma ve elde edilen sonuçlara göre karar verilir. Seans süresi ise yapılacak bölgeye göre değişiklik gösterir. Yüz bölgesine yapılan uygulamalar genellikle 15-20 dakika sürer. Bu süre basen ve göbek bölgelerinde 40 dakikaya, bacak ve kalçalarda ise bir saate kadar çıkabilir.
Radyofrekans tedavisi, doğru yerde, bilgili ve deneyimli kişiler tarafından uygulandığı sürece herhangi bir zarara neden olmaz. Radyofrekans tedavisi zararları yok denilecek kadar azdır. Ancak bazı özel durumlarda, tedavinin uygulanmaması gerekir. Gebelik, bu durumların başında gelir. Hamile annelerde dalgalar çeşitli problemlere yol açabilir. Özellikle karın bölgesinde bu uygulamadan kaçınılması gerekir. Hem bebeğin hem de annenin sağlığı için gebelik sürecinde radyoterapiden kaçınılması daha doğru olur. Parkinson, MS, kanser ve epilepsi hastalığı olanlar için de radyoterapi önerilmez. Kalp pili başta olmak üzere, vücudunda metal protez bulunan bireylerde de radyoterapi çeşitli zararlara yol açabilir. Bu özel durumlar dikkate alındığı sürece, radyoterapi gönül rahatlığıyla uygulanabilir.