Anasayfa » PRP Nedir? PRP Uygulaması Nasıl Yapılır?

PRP Nedir?

Tıp dünyasında yaşanan gelişmeler, her geçen gün yeni tedavi yöntemlerinin ortaya çıkmasını da beraberinde getiriyor. Önceleri tedavi edilemeyen ya da tedavisi zor olan pek çok hastalık ya da estetik bozukluk, günümüzde kullanılan yenilikçi yöntemler sayesinde kolayca tedavi edilebiliyor. PRP de bu doğrultuda öne çıkan tedavi yöntemlerinden biri. Son yıllarda adı giderek daha fazla duyulmaya başlayan bu tedavi yöntemi hem estetik hem de fizyolojik pek çok problemle mücadelede oldukça etkili. Kişiden alınan kanın bir dizi işlemlerden geçirilmesi ve daha sonra tedavisi planlanan bölgelere enjekte edilmesi olarak tanımlanabilecek PRP uygulaması olası yan etkilerinin azlığı ve kolay olmasıyla da tercih sebebi.

Daha iyi bir cilt görünümü için mezoterapi işlemi yapılıyor

PRP ile ilgili ayrıntılı bilgi için uzmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.

PRP Tedavisi Uygulama Nedenleri

Fizyolojik ya da estetik problemlerin giderilmesi için başvurulabilecek alternatif yöntemler olmasına rağmen, PRP tedavisinin tercih edilmesinin bazı nedenleri var. Bu yöntem ile yapılan tedavilerde iyileşme hızı oldukça yüksek. Çoğu zaman birey, gündelik yaşamından herhangi bir taviz vermeden bu tedaviyi olabilir. Ayrıca enfeksiyon oluşma riski de diğer yöntemlere kıyasla çok daha düşük. Vücudun doğal iyileşme ve yenileşme sürecinde trombositler önemli bir yere sahip olduğu için, bu uygulama da vücudun doğal dengesinin korunmasına yardımcı olur. Tedavi için kullanılan kan, kişinin kendisinden elde edildiği için herhangi bir uyumsuzluk ya da yan etki ortaya çıkmaz.

PRP uygulama önce alınan kan santrifüj ediliyor.

PRP Tedavisinin Etkili Olduğu Hastalıklar

PRP uygulamasının sağladığı faydaların her geçen gün daha fazla netleşmesi, bu tedavinin kullanım alanlarının genişlemesini de beraberinde getiriyor. Cilde PRP uygulamaları, saç büyümesini teşvik eder ve cildi gençleştirir. En yaygın kullanım alanı da bu tür estetik tedavilerdir. Ancak yumuşak dokuların iyileşmesinde de etkili olduğu için, fizyolojik tedavilerde de PRP tercih edilebilir. Tendon yaralanmaları, ameliyat sonrası iyileşme sürecinin desteklenmesi ve kireçlenme tedavisi için de bu yönteme sıklıkla başvurulur.

PRP Tedavisinin Faydaları

PRP tedavisi, sağlamış olduğu faydalar nedeniyle her geçen gün daha fazla kişi tarafından tercih ediliyor. Uygulamasının kolay olması da hem güzellik uzmanlarının hem de hekimlerin, tedavi edilecek kişileri PRP tedavisine yönlendirmelerine neden oluyor. PRP faydaları genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

  • PRP tedavisi farklı bölgelere uygulanır. Saça PRP yapmak, saç köklerinin uyarılmasını ve yenilenmesini sağlar. Böylelikle saç kökleri güçlenir ve saçlar daha hızlı bir şekilde uzar. Ayrıca saç dökülme sorunu yaşayanlarda da dökülmeyi yavaşlatır.
  • Yüze PRP uygulaması yapılması durumda, yüzdeki kırışıklıklar azalır. Yüz hatları daha genç görünür ve yaşlanmanın belirtileri azalır.
  • Cilde PRP uygulaması, cildin yenilenme hızını artırır. Özellikle bu tedavi ile birlikte enjekte edilen kanda yer alan plateletler, ciltteki hasarların daha hızlı onarılmasını destekler. Üstelik bunu doğal iyileşme süreci prensiplerine uygun bir şekilde gerçekleştirir.
  • Tendon yaralanmaları başta olmak üzere, yumuşak dokuların iyileşme sürecini destekler. Doğal olarak yavaş bir iyileşme süreci takip eden tendonlar, PRP tedavisi sayesinde daha kısa sürede normal haline kavuşabilir.
Göz çevresine uzman tarafından botoks uygulanıyor

PRP Tedavisinin Yan Etkileri

PRP uygulaması esnasında yapılan enjeksiyon, bazı yan etkilere neden olabilir. Ancak bu olasılık, diğer pek çok yönteme göre daha düşüktür. Çünkü bu uygulama esnasında yapılan enjeksiyon, tamamen kişinin kendi kanından elde edilir. PRP zararları ve yan etkileri yok denilebilecek kadar azdır. Buna rağmen uygulama sonrasında enfeksiyon, sinir yaralanmaları, enjeksiyon yapılan bölgede geçici ağrı ve doku hasarları gibi yan etkilerle karşılaşılabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

PRP Nedir?

İngilizce Platelet Rich Plasma kelimelerinin baş harflerinden oluşan ve Türkçeye “zengin plazma tedavisi” olarak çevrilen PRP, kişinin kendisinden elde edilen kanın çeşitli işlemlerden geçirilmesi ve sonrasında tedavi edilecek olan bölgeye enjekte edilmesi olarak tanımlanabilir.

Saç PRP Nedir?

Saç PRP uygulaması, seyrek saçlara sahip ya da saç dökülme problemi yaşayan kişilere uygulanır. Saç köklerinin güçlenmesini ve uyarılmasını sağlayan bu uygulama ile saçlar daha hızlı uzar, dökülme yavaşlar ve yeni saç oluşumu desteklenir.

PRP Nasıl Yapılır?

PRP uygulamasında, en önemli etken trombositlerdir. Bu yüzden de ilk olarak tedavi edilecek kişinin kanı bir tüp içerisine alınır. Santrifüj yöntemi ile kanda bulunan trombositler, kandan ayrılır. Elde edilen trombositler, tedavi alanına enjekte edilir. Enjeksiyonun yapılacağı alana bağlı olarak lokal anestezi de uygulanabilir. Ayrıca uygulama sonrasında acıyı azaltmak adına, enjeksiyonun içerisine anestezi sıvıları da eklenebilir. Bu işlemler yaklaşık olarak 40 dakikaya kadar sürer.

PRP Ne Demek?

PRP kelimesi Platelet Rich Plasma kelimelerinin baş harflerinden oluşur ve “trombosit yönünden zengin plazma” ya da “zengin plazma tedavisi” olarak tercüme edilir.

PRP Ne İşe Yarar?

PRP uygulaması çok farklı amaçlarla tercih edilebilir. Saça PRP uygulaması bu amaçların en yaygın olanıdır. Seyrek ve dökülen saçların onarımı ile güçlendirilmesi için bu uygulamaya başvurulur. Yüze PRP uygulaması ile ciltte görülen yaşlanma belirtilerinin ortadan kaldırılması amaçlanır. Yumuşak dokuların tedavisinde de bu yöntemden yararlanılır.

CGF Nedir?

CGF, Consantre Growth Factor kelimelerinin baş harflerinden oluşur. PRP uygulaması ile kandan alınan ve santrifüjden geçirilerek işlenen kan, CGF’de daha farklı bir dizi işlemden geçirilir. Bu sayede içerisinde bulunan büyüme etkenlerinin aktif ve daha etkili bir hal alması sağlanır.

PRP Uygulaması Nedir?

PRP hem fiziki hem de estetik sorunların tedavisinde etkili olan yöntemlerden biridir. Kişiden alınan kanın çeşitli işlemlerden geçirilmesi ve sonrasında da yeniden tedavi bölgesine PRP iğnesi yardımıyla enjekte edilmesi mantığına dayanır.

PRP Nasıl Uygulanır?

PRP uygulamasında, uygulamanın yapılacağı bölgeye bağlı olarak lokal anestezi tercih edilebilir. Enjeksiyon esnasında acı yaşanmaması ve sonrasında da sızlamaların önlenmesi için, enjeksiyon içerisine anestezik maddeler de eklenebilir.

PRP Nerede Yapılır?

PRP faydaları ilk enjeksiyondan sonra kendini gösterir. Ancak tam etkinin sağlanabilmesi için çoğu zaman birden fazla seansa gereksinim duyulur. Genellikle 3 ila 8 seans arasında uygulama tamamlanır ve her seans arasında 2 hafta boşluk bırakılır. İhtiyaca göre yapılacak seansların tamamlanmasıyla birlikte, tam etki görülür.

PRP Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

PRP öncesi sonrası yapılacaklara dikkat edilmesi, tedavinin başarı oranını büyük oranda etkiler. Tedavi öncesinde hekim ya da güzellik uzmanı tarafından detaylı bir analiz gerekir. Operasyondan yarım saat önce uygulama alanında bulunulması önerilir. Sonrasında, ağrıyı azaltmak için buz kullanılabilir. Ayrıca parasetamol türevi ağrı kesiciler de ağrı geçirmek için tercih edilebilir. Anestezi sıvısı ile birlikte yapılan uygulamalarda, çoğu zaman bunlara gerek kalmaz.İstirahat bu tedavinin en önemli bileşenlerinden biridir. Bu yüzden de tam iyileşme sağlanıncaya kadar istirahat edilmesi önerilir. Özellikle kas ve doku zedelenmeleri nedeniyle bu tedaviye başvuran bireyler, tam iyileşme sağlanmadan ağır yükler kaldırmamalı, kendilerini zorlayacak sporlardan uzak durmalıdır. Normal yaşama ne zaman dönülebileceğine dair, uygulamayı gerçekleştiren hekim ya da uzmandan bilgi alınması daha sağlıklı olur.

Benzer Hizmetlerimiz

Touch görseli
Leke tedavisiyle sivilce izlerinden arınmış bir cilt uygulaması yapılmış

LEKE TEDAVİSİ

Ada Dijital Ajans